Coaching trening, mobilnost u Nizozemsku

Nastavnica stručnih predmeta Davorka Frgec-Vrančić sudjelovala je na stručnom usavršavanju pod nazivom Practicing coaching. Tečaj se održao u Ommenu, malom gradiću u Nizozemskoj, u organizaciji Olde Vechte Foundation.

Tijekom 7 radnih dana, u periodu od 29. ožujka do  4. travnja, u sklopu tečaja održana su predavanja o coachingu te praktične vježbe koje su uklopljene u predavanje kao kombinacija različitih pristupa, primjerice eksperimentalne metode učenja, ontološki coaching, utjelovljeni coaching, NLP, sustavni rad, geštalt psihologija, tjelesna i vokalna svijest i igrifikacija.

Na samoj edukaciji sudjelovalo je 60-tak polaznika, od kojih su jedna trećina bili nastavnici iz Grčke, Italije, Latvije, Tunisa, Španjolske, Francuske, Poljske, Rumunjske, Austrije, Njemačke i Libanona. Svi polaznici su bili podijeljeni u grupe s pripadajućim coachom koji ih je vodio tijekom cijele edukacije vodio kroz grupne razgovore i refleksije  koristeći doživljene i uvježbane tehnike. Osim uvodnih predavanja, polaznici su provodili vježbe u paru ili u trojkama, nakon kojih su ih bili obavezni  vrednovati i prokomentirati aktivnost u svojoj matičnoj grupi.

Kombiniranjem osnovnih vještina i tehnika sudionici su imali priliku razviti svoj vlastiti stil coachinga, dok su igrali uloge coacha (riječ „trener“ nije istovjetna pojmu „coach“) i coacheeja, onog kojeg se trenira prema svojim željama i potrebama.

Cijeli tečaj trajao je 70 sati, raspoređenih kroz 7 dana, te je osmišljen kao jedna velika coaching sesija. Naglašavao je učenje putem uključivanja i nudio sudionicima široku lepezu tehnika coachinga i perspektiva.

Uz službeni dio edukacije, nastavnica je iskoristila svaki slobodan trenutak za upoznavanje Ommena i Amsterdama, te je posjetila Rijksmuseum i Vondelpark i  upoznala se s tehnikom brušenja, određivanja čistoće i težine dijamanata u tvornici dijamanata Coster Diamonds.