Moderna učionica izvan učionice – 2. dio

Terenska nastava u Torino (1.3.-2.3.2019)

Učenici prvih i drugih razreda sektora Grafičke tehnologije i audivizualnog oblikovanja (web dizajneri, grafički tehničari i medijski tehničari) sudjelovali su u dvodnevnoj terenskoj nastavi u Torinu, Italija.Posjetili su tri muzeja: Nacionalni muzej filma, Muzej automobila i Egipatski muzej u Torinu, razgledali centar Torina i srednjovjekovni dvorac, Borgo Medievale, a sve uz pratnju nastavnica Barbare Hanjilec, Dee Kovačević, Tamare Bilankov, Ruže Leskovar, Vinke Crnogaj, Davorke Frgec-Vrančić, nastavnika Nikole Sinkovića i Krešimira Varge te ravnateljice Božice Šarić.

Ciljevi terenske nastave vezani uz Nacionalnom muzeju filma obuhvaćali su upoznavanje s tehničkim, znanstvenim i umjetničkim predmetima i izumima koji su prethodili razvoju filma, predmetima vezanim za povijest fotografije, izlošcima vezanim uz povijest filma i filmsku industriju.

U Muzeju automobila upoznali su se sa povijesnim razvojem automobila, razvojem sportskih automobila kao i napretkom u razvoju motora sa unutarnjim izgaranjem i budućih tehnologija te su promatrali povezanost grafičkog dizajna i web dizajna s automobilskom industrijom, ali i postavu samog muzeja.

Nadogradili su svoje znanje o kulturi, razvoju i umjetnosti starog Egipta u Egipatskom muzeju,  a o povijesti, kulturi i umjetnosti samog grada Torina upoznali su posjetom Borgo Medievele na rijeci Po i razgledom grada.

Objašnjena svih izložaka u muzejima te neformalna komunikacija odvijala se na engleskom jeziku, što je rezultiralo povećanom samopouzdanju učenika pri komunikaciji na stranom jeziku i primjena naučenog u realnoj situaciji.

Učenici su imali i priliku sudjelovati na natječaju za najbolju fotografiju koji je  bio pokrenut na Instagramu Škole te je kao pobjednička fotografija odabrana fotografija Mihaela Tomića (1.MT) snimljena u Muzeju automobila.

Učenik Borna Banovec iz 2.MT razreda napisao je i svoj osvrt na terensku nastavu koji se može pročitati na https://tabulanova.sudigoz.hr/2019/03/06/stvorili-smo-nezaboravne-uspomene-u-torinu/.