Job shadowing u Sjevernoj Irskoj (4.2. – 8.2. 2019.)

Nastavnice ŠUDIGO Zabok Barbara Hanjilec, Tamara Bilankov, Ruža Leskovar, Davorka Frgec-Vrančić i Dea Kovačević u sklopu Erasmus+ projekta Moderna učionica odradile su petodnevni job shadowing u Sjevernoj Irskoj, u gradu Derryju od 4. do 8. veljače 2019. godine.
Prvi dan job shadowinga provele su u Academy for International Science and Research (organizaciji koja je bila domaćin mobilnosti) gdje su slušale predavanja o sjevernoirskom i irskom obrazovnom sustavu. Uvodno predavanje održala je Zita Bertha, zamjenica ravnatelja organizacije, drugo predavanje održao je dr. Terry McIvor, ravnatelj organizacije, a treće Stanley Page, jedan od osnivača prve integrirane osnovne, a potom i srednje škole u Derryju. Nakon predavanja, nastavnice su s predavačima napravile usporedbu sjevernoirskog i hrvatskog obrazovnog sustava. Također su dobile priliku iskusiti kako se igrifikacija i virtualna realnost može primijeniti u nastavi kemije što im je bilo izuzetno zanimljivo budući da reforma hrvatskog školstva uključuje i primjenu ove metode u nastavnom procesu.
Drugi dan nastavnice su već imale priliku vidjeti primjere dobre prakse u srednjim školama. Bile su podijeljene u dva tima, jedan tim posjetio je Thornhill College, a drugi Saint Mary’s College. U obje škole, nastavnice su prisustvovale nastavi umjetničkih predmeta, IT predmeta, engleskog i stranih jezika te sudjelovale u razgovoru s nastavnicima te zamjenicima ravnatelja razmjenjujući primjere dobre prakse te radeći usporedbu srednjih škola u Hrvatskoj i Sjevernoj Irskoj. Uz srednje škole, nastavnice su uz vodstvo profesora Paula McKevitta obišle ogranak Ulsterskog sveučilišta u Derryju u kojem se između ostaloga nalazi i centar za multimediju.
Treći dan nastavnice su skupa provele na CLIL radionici koju je održala Geraldine Coughlan, dugogodišnja novinarka i predavačica. Na radionici nastavnice su učvrstile znanje o primjeni CLIL i PBL metoda u nastavi te dobile svježe ideje o njihovoj provedbi. Nastavnice stručnih predmeta sudjelovale su i na radionici fotografije (bazirajući se na program Lightroom). Za to vrijeme, nastavnice engleskog jezika prisustvovale su nastavi u osnovnoj školi Lisnagelvin te uvidjele velike razlike u nastavnom procesu u usporedbi s hrvatskim osnovnim školstvom.
Četvrti dan job shadowinga u Derryju obilježen je inkluzivnošću. Nastavnice su posjetile Ardnashee školu za djecu s posebnim potrebama. Iako se metodologija rada s djecom s posebnim potrebama ne može usporediti s metodologijom rada u regularnim školama, u Ardnasheeju nastavnice su podijelile primjere dobre prakse o regulaciji razine stresa kod zaposlenika u obrazovanju te inkluzivnosti učenika s teškoćama. Uz Ardnashee, nastavnice su posjetile i Blue Bell umjetničku akademiju koja organizira radionice iz područja slikanja, heklanja, plesanja, glazbe, kazališta itd. stavljajući naglasak na inkluzivnost “underprivileged” stanovništva primjerice siromašnih, ovisnika, starijih osoba, LGBTQ osoba te svih drugih koji nemaju priliku imati isti standard života kao ostali ili se suočavaju s diskriminacijom.
Peti dan domaćini su odlučili počastiti nastavnice izletom u Giant’s Causeway, nacionalni park poznat po šesterokutnom kamenju te najvjetrovitijem mjestu u Irskoj. Uz to, domaćini su odveli nastavnice i na lokaciju Dark Hedges koja je poslužila kao set za popularnu TV seriju Game of Thrones. Nakon neformalnog druženja s domaćinima na izletu, nastavnice su se vratile u prostorije Academy for International Science and Research i službeno završile svoj posjet podjelom certifikata o sudjelovanju u job shadowingu. Sada nastavnicama slijedi diseminacija na nastavničkom vijeću i stručnim aktivima Škole te županijskim stručnim vijećima.