eTwinning i Moderna učionica

U sklopu projekta Moderna učionica nastavnice uključene u projekt, ali i ostali zaposlenici ŠUDIGO Zabok, cijelu su nastavnu godinu primjenjivale eTwinning online platformu za daljnje usavršavanje i povezivanje s kolegama iz cijele Europe. Uz sudjelovanje u različitim mrežnim događanjima, potrebno je naglasiti tri veća eTwinning projekta te radionicu o primjeni eTwinninga u nastavi koja je organizirana za sve zainteresirane nastavnike Škole.
Nastavnice Tamara Bilankov, Antonija Čeko i Barbara Hanjilec osmislile su eTwinning projekt na razini Škole pod nazivom „Hamlet u očima srednjoškolaca“. Dvadeset i dvoje učenika 2.MT razreda dva mjeseca bavilo se temom Williama Shakespearea i njegovog utjecaja na književnost i kazalište te su primjenom digitalnih alata i grupnog rada u sklopu tri nastavna predmeta: Engleski jezik, Hrvatski jezik i Video osuvremenili Hamleta i snimili 4 kratka video uratka.
Projekt „Afirmativno korištenje slobodnog vremena kod mladih različitih društvenih sredina“ u ŠUDIGO Zabok provodi se već 7 godina, a ove je godine podignut na eTwinning platformu u sklopu suradnje sa Srednjom općinskom strukovnom školom „Ilinden“ iz Makedonije. Koristeći eTwinning platformu, učenici trećih i četvrtih razreda upoznavali su se međusobno, izrađivali prezentacije o Hrvatskoj i podizali materijale sa zajedničkih radionica koje su se održale tijekom posjeta makedonskoj školi. Koordinatorica projekta bila je Valentina Potočki dok su u realizaciji sudjelovale ravnateljica Božica Šarić te nastavnice Barbara Hanjilec, Ruža Leskovar i Valentina Petric Klaužer.
Međunarodni projekt „Well-being/ Happy and successful teenagers“ odvio se u suradnji s medicinskom školom iz Slovačke, Stredná zdravotnícka škola, i 3.MT razredom pod koordinatorstvom nastavnice Barbare Hanjilec. U tromjesečnom projektu učenici obje škole opisivali su pojam stresa, identificirali uzroke stresa te razmjenjivali iskustva s nošenjem sa stresom. Projekt je završio razmjenom označivača stranica (bookmarkera) na kojima su bile ispisane pozitivne misli.
Uz ova tri projekta bitno je istaknuti radionicu „Prvi koraci na eTwinningu“ koju je održala eTwinning ambasadorica Arjana Blazić 5.6. 2019. i kojoj je prisustvovalo 20-tak nastavnika ŠUDIGO Zabok. Uz veći broj nastavnika koji će pratiti portal i sudjelovati u usavršavanjima i projektima povećat će se vidljivost Škole i time ostvariti jedan od strateških ciljeva ŠUDIGO Zabok.